Rukan hiihtokeskuksessa on tehty ansiokasta ympäristötyötä vuodesta 2008, jolloin yrityksen ympäristöohjelma otettiin käyttöön. Tärkeimmäksi tavoitteeksi asetettiin hiilineutraali hiihtokeskus vuoteen 2020 mennessä.

Rukalla on pystytty vähentämään päästöjä vuodesta 2008 noin 80 % siirtymällä vesi- ja tuulisähköön sekä lämmityksessä uusiutuvista luonnonvaroista (metsäteollisuuden sivuvirrat) tuotetun kaukolämmön ja maalämmön käyttöön.

Viimeisimpänä toimenpiteenä Ruka kompensoi rinnekoneiden ja ajoneuvojen käytöstä syntyvät CO₂-päästöt WWF:n suositteleman Gold Standard -sertifikaatin mukaisesti Nordic Offsetin palvelua käyttäen. Kompensoinnin myötä Rukan on laskennallisesti hiilineutraali hiihtokeskus toisena Suomessa. Ensimmäinen hiilineutraali hiihtokeskus Suomessa on Rukan sisarkeskus Pyhä, joka aloitti polttoaineiden kompensoinnin jo vuonna 2011.

  • Olemme ylpeitä saavutuksistamme. Polttoaineiden kompensointi on Rukalle tärkeä askel. Seuraava, vieläkin tärkeämpi tavoite on korvata nykyiset polttoaineet uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Työtä riittää, jotta tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus nauttia lumesta ja laskettelusta kertoo Rukan ja Pyhän ympäristöohjelmista vastaava Jusu Toivonen.

Rukan kestävän matkailun suunnittelussa pyritään huomioimaan ympäristön rasitus mahdollisimman laajasti. Marraskuussa 2018 käyttöön otettu Village2Valley -gondolihissi toimii myös kevyen liikenteen kulkuvälineenä ja vähentää näin ollen autoilun määrää tunturissa merkittävästi.

Toinen käytännön esimerkki kestävästä suunnittelusta ovat niin sanotut kuumien petien huoneistot. Sen sijaan että rakennetaan yksityisten omistamia loma-asuntoja, jotka ovat käytössä vain muutaman viikon vuodessa, Rukan Ski-Inn huoneistoissa on vuokrausvelvoite. Ski-Inn huoneisto on aina vuokrattavissa, kun omistaja ei sitä itse käytä. Näin käyttöasteet saadaan maksimoitua ja rakentamisen määrää vähennettyä.

Rukan ympäristöohjelmassa ei tyydytä pelkästään hiilipäästöjen vähentämiseen. Energiatehokkuuden parantaminen nähdään yhtä tärkeänä asiana. Se on myös liiketaloudellisesti järkevää, sillä mitä vähemmän energiaa kulutetaan, sitä pienemmät ovat energiakustannukset.

Ruka on ollut mukana EU:n energiatehokkuussopimuksessa vuodesta 2008. Toimenpiteitä on tehty monia lumetuksen automatisoinnista henkilökunnan kannustinohjelmaan polttoainekulutuksen vähentämiseksi. Myös lumen säilöntä parantaa merkittävästi alkukauden rinteiden avaamiseen kuluvaa energiakäyttöä.

  • Tärkeintä on, että asia huomioidaan päivittäisessä toiminnassa. Jos jokainen työntekijä pyrkii toimimaan mahdollisimman energiatehokkaasti arjen työaskareissa, sillä päästään jo todella pitkälle toteaa Jusu Toivonen.

Tutustu Rukakeskuksen ympäristöohjelmaan: www.ruka.fi/ymparisto